Wat is het asbestattest?

Een asbestattest is het resultaat van een asbestinventarisatie van een pand uitgevoerd door een gecertificeerde asbestdeskundige inventarisatie zoals Asbesim. Op basis van deze asbestinventarisatie levert OVAM voor elk pand een uniek asbestattest af. Dit attest bevat informatie over asbest in het pand en toetst of het asbestveilig is. Het beschrijft voor een normaal gebruik van het pand welke materialen of pandonderdelen asbest bevatten, wat de staat is van het asbest en geeft advies over hoe het veilig kan beheerd of verwijderd worden. Dankzij het asbestattest kom je dus te weten welke materialen asbest bevatten en hoe je als eigenaar het pand asbestveilig kan maken.

De asbestinventarisatie voor een asbestattest is standaard 'niet-destructief'. Een niet-destructieve asbestinventaris beschrijft enkel de materialen die een risico kunnen vormen bij het dagelijks gebruik van het pand. Tijdens de inspectie worden nooit wanden of vloeren beschadigd om ingesloten asbest op te sporen. Bij het opstellen van een asbestattest met aanvullend onderzoek voorafgaand aan (renovatie)werken kunnen wel destructieve handelingen nodig zijn. Toch zijn ook voor een standaard asbestattest kleine beschadigingen nodig om monsters te nemen van asbestverdachte materialen. Vaak kan alleen een laboanalyse met zekerheid bepalen of het materiaal asbesthoudend is of niet. ​​​

Wanneer heb ik een asbestattest nodig?

1. Bij de verkoop van een pand

Vanaf 23 november 2022 heb je bij de verkoop van een pand van voor 2001 een asbestattest nodig.

2. Bij de renovatie

Een asbestattest is ook nuttig bij renovatiewerken op voorwaarde dat de asbestdeskundige een aanvullend onderzoek uitvoert.

3. Tegen 2032

Tegen 2032 moet elk pand van voor 2001 een asbestattest hebben.

Hoe kan ik een asbestattest krijgen?

1. Stel een gecertificeerd asbestdeskundige aan

Contacteer Asbesim voor een vrijblijvende offerte.

2. Bereid de asbestinventarisatie voor

Volg onze tips voor een goede voorbereiding van de asbestinventarisatie.

 

Lees meer >

3. BEZORGING VAN HET ASBESTATTEST

Na een volledige invoer van de gegevens, bezorgt Asbesim jou het asbestattest.